Thursday, 20 September 2012

Eksperimen Sains : Asidifikasi Lautan



Adakah lautan akan menjadi lebih berasid jika gas karbon dioksida larut dengan berlebihan?  Eksperimen ini menunjukkan apa akan berlaku terhadap sedikit air apabila gas tersebut dilarut didalamnya.




Bahan-bahan
·         Jus kobis merah
·         Botol plastic 350 ml (atau lebih kecil)
·         Panadol Soluble®
·         Air
·         Belon



Cara-cara penyediaan jus kobis merah (Penunjuk Asid-Bes)
·    Bersihkan beberapa helai daun kobis merah, koyakkan dan masukkan ke dalam mangkuk bersaiz sederhana.
·    Tuang air panas ke daun kobis merah yang telah dikoyakkan dan biarkan untuk 15 minit. Air akan berubah kepada  warna ungu.
·     Mulakan eksperimen apabila jus tersebut kurang panas.

1.    Titiskan beberapa titik jus ke dalam botol plastik yang mengandungi 50 ml air.
2.    Masukkan dua tablet Alka-Seltzer® dan tutup mulut botol dengan belon.
3.    Perhatikan apa yang berlaku pada belon dan campuran air dan jus kobis merah.



 Soalan:
·         Kenapa berlaku perubahan warna pada campuran air dan jus kobis merah?
·         Apakah kaitan antara tindakbalas kimia pada lautan dengan hidupan marin?



Apa Yang Berlaku
1.  Warna berubah dari biru ke merah jambu ketika tablet Panadol Soluble® bertindak-balas dengan campuran air dan jus kobis merah.
2. Panadol Soluble® mengandungi natrium bikarbonat, serbuk sorbitol (E420), natrium sakarin, natrium laurel sulfat, asid sitrik, natrium karbonat, polividon and dimetikon.
3.  Ketika tablet melarut dalam air, bes (bikarbonat) dan asid (asid sitrik) bertindak-balas  untuk menghasilkan gas karbon dioksida.



Asidifikasi Lautan
1.  Asidifikasi lautan diakibatkan oleh peningkatan gas karbon dioksida secara global dan diramal akan memberi kesan yang teruk terhadap ekosistem, termasuk batu karang.
2.  Kuantiti ion karbonat didalam lautan akan menjadi tidak seimbang dan menyebabkan organisma-organisma sukar untuk membentuk cangkerang.
3.   Kebanyakan organisma lautan sangat penting untuk memastikan ekosistem yang sihat. 


No comments:

Post a Comment